Maakt 'creatief bezig zijn' gelukkig?

10-04-2017

Ik ben van mening dat er een verband ligt tussen creatief zijn en geluk. Creatief zijn ben je vanuit een gevoel, een passie. Iets wat je vanzelf afgaat. Maakt dit je daardoor automatisch een gelukkiger persoon?


Door creatief te zijn voel ik me beter

Door creatief zijn voel ik mij beter. Vanuit een burn-out ben ik gaan schrijven en dat schrijven heeft mij geholpen rustiger en kalmer te worden. Het was, naast het sporten, een emotionele uitlaatklep. Dat is het nog steeds. 

Daarom ben ik continu bezig anderen te motiveren hun creativiteit te onderzoeken en te stimuleren. Omdat het creatief zijn mij gelukkig maakt, wil ik ook dat anderen dit stukje geluk ervaren. Het is voor mij dan ook meer dan logisch te kijken of ik de enige ben die dit op deze manier ervaar.

Een peiling doen

Maar voordat ik mij hier 100% in stort ben ik benieuwd of je daadwerkelijk gelukkiger bent als je creatief bent. Dit betekent natuurlijk niet dat mensen die niet creatief zijn, per definitie niet of minder gelukkig zijn.  

Het CBS kwam in 2011 met een conclusie dat creatievelingen in bedrijven worden gezien als een belangrijke stimulans voor economische groei. Of al deze creatievelingen ook persé vanwege hun creatieve knobbel gelukkig waren is niet bekend. En dat is wat ik graag wil weten.


Mijn doel met deze enquête  

Zoals ik al aangaf heeft het creatiever zijn veel voor mij gebracht: 

  • Ik heb geleerd tijd vrij te maken voor datgene wat ik leuk vind;
  • Ik heb rust kunnen vinden;
  • Het haalt me uit mijn comfort zone en durf steeds verder te denken en daarop te anticiperen;
  • Ik leer nieuwe mensen kennen.

Ik wilde weten of anderen dit ook zo zien

De enquête is door in totaal 21 mensen ingevuld (jippie!!!) Superbedankt voor jullie input! Ik wilde zo graag weten of er ook anderen zijn die mijn gedachten over creatiever zijn en het geluk dat daarmee gekoppeld is, delen. En dat doen jullie!

Ik wil je laten zien dat als je creatiever bent een hele andere wereld voor je opengaat waardoor je uit je comfortzone wordt getrokken. 

En wat kan je met het bewuster maken voor jezelf doen?

  • Tijd te besteden aan dingen die je leuk vindt (je creatieve ding doen wat niet als werk aanvoelt);
  • Succesvoller te zijn in de dingen die je doet (het gaat namelijk allemaal vanzelf);
  • Te stralen (want als je doet wat je leuk vindt, en dan ga je vanzelf shinen!);
  • Jezelf uitdagen door steeds meer out of the box te gaan denken waardoor je  angsten overwint.

Foto: @haowang
Foto: @haowang

Creatief zijn is een leven 'buiten de lijntjes' leiden


Maar liefst 17 van de in totaal 21 personen waren het eens met de stelling: Creatief zijn is leven 'buiten de lijntjes'. YEAH! En om eerlijk te zijn was ik al blij geweest als er maar 1 persoon het met mij eens was geweest. Dit is toch een prachtig voorbeeld, van wanneer je denkt dat je de enige bent........ Er is altijd iemand die je gedachten met je deelt. 

Achter mijn laptop durf ik veel meer. Juist omdat ik dan in mijn comfortzone ben. Van het bloggen op de website tot het editen van filmpjes. Het kan allemaal, sterker nog niemand hoeft te weten dat ik het doe. 

Het Be You | Be Dazzled Experiment

Maar zodra ik vóór de camera moet verschijnen, of zodra ik iets 'out in the open' moet doen, dan veranderd alles. Ik word zenuwachtig, en voel me ongemakkelijk. En dat wil ik nu toch écht veranderen gezien ik met anderen wil delen hoe belangrijk het is creatief te zijn en out of the box te denken. Vooral als je in een bad place zit.

Dit ga ik doen door middel van het Be You Be Dazzled Experiment

Wil je weten hoe dit experiment mij afgaat? Meld je dan vast hier aan voor de nieuwsbrief en volg mijn reis. Wie weet doen wet het samen.