Een beetje creativiteit mag best!

29-03-2017

Een tekst hoeft niet altijd saai te zijn. Sterker nog, een leuke tekst boeit. Maar hoe krijg je een saaie tekst tot leven? Simpel: Door je creativiteit te gebruiken.


Geloof het of niet, het is niet voor iedereen even makkelijk creatief te zijn. Je gevoel laten spreken voelt heel erg gek. Vooral als je dat voor het eerst in een tekst terug moet lezen. Het is niet wat je gewend bent te doen.

In de wereld van creativiteit mag en kan alles. En dat is wat vaak wordt vergeten. Niets is fout en alles is uniek. Daar gaat het om. Hoe kan je jouw creativiteit in een saaie tekst loslaten?

Niets is fout en alles is uniek

1. Schrijf het eerste wat er in je opkomt

Want dat is creativiteit in zijn puurste vorm. Hoe langer je wacht met schrijven, hoe vager je eerste idee wordt. Uiteindelijk schrijf je op wat je denkt dat je op moet schrijven. Of je schrijft wat je denkt dat mensen zullen verwachten. Je eerste idee is altijd het beste, Wat het ook mag zijn. Het eerst wat in je opkomt ligt vaak het dichtst bij je. Gebruik dit.

2. Gebruik woorden die bij jou passen

Er zijn meerdere manieren hoe je iets kan verwoorden. En toch herhalen we in een tekst de woorden die we kennen. Maak gebruik van synoniemen: je gebruikt een ander woord maar met dezelfde betekenis. Kies de woorden die bij jou en jouw bedrijf passen. Een beetje creativiteit vereist dus een beetje afwisseling in je woordkeuze.

3. Wees origineel

Originaliteit vereist creativiteit. En creativiteit vereist toch wel een beetje lef. Je laat jezelf toe anders dan de rest te zijn. Dus vertrouw op jezelf en verwoord jouw tekst op je eigen manier. Dit brengt uiteindelijk een herkenbare toon in je tekst, waardoor klanten je stijl en jouw bedrijf leren kennen.


Wees dus niet te streng voor jezelf

4. Wees niet zo streng voor jezelf

Want schrijven vereist oefenen. Wil jij je creativiteit zijn verloop laten dan moet je toch echt de teugels los laten. Wees dus niet te streng voor jezelf. Schrijf wat je wilt schrijven, laat het lekker gaan. Twijfel je of je tekst 'oké' is? Vraag dan of iemand het na wilt lezen. Zeker in het begin kan het schrijven wat onwennig aanvoelen. Dus een extra paar ogen je tekst laten controleren mag!

5. Blijf oefenen


Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! That's all I can say about it. Wil je dat iets natuurlijker aan gaat voelen, dan moet je het vaker doen (de 21-dagen regel). Niet alleen wordt het schrijven van teksten makkelijker, je gaat ook meer op je eigen creativeit vertrouwen. Zo vertrouw je dus ook steeds meer op je eigen toon, je eigen woorden en je eigen geluid.

Geef je tekst een unieke boodschap door creatief met je tekst aan de slag te gaan. Want een beetje creativiteit in je tekst mag best. Hoe zorg jij ervoor dat jouw tekst geen saaie toon krijgt? Laat het ons weten door een berichtje achter te laten. Succes met schrijven! 

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.