De ups en downs van 'the freelance life'

05-05-2017

Werken als freelancer is hartstikke leuk. Je kan je eigen werktijden inplannen, je kan zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en je kan ook voor jezelf bepalen waar je werkt. Bovendien is geen dag hetzelfde. 'Een Happy free Life'!

Maar... ook het leven als freelancer kent zo zijn uitdagingen. Deze uitdagingen ga ik vandaag met je delen. Ook heb ik een financiële tip van Marjan. Zij heeft een tip die jou met één van deze uitdagingen gaat helpen.

Waar moet je rekening mee houden als je als freelancer aan de slag gaat?

Natuurlijk kan je niet alles voorkomen. Maar je kan wel een beetje onderzoeken waar je rekening mee moet houden. En daarom deze blog.

1. Niet verstoppen. Maak jezelf zichtbaar

Schuilen heeft echt geen zin (ik heb het geprobeerd). Mijn eerste tip hierover kreeg ik van tekstschrijver en storytelling expert Alexandra Smith. Ik ontmoette Alexandra bij de KVK-dag voor ondernemers in 2015. Hier kreeg ik haar boek 100 dagen dankbaarheid, een dagboek over haar struggles en overwinningen als tekstschrijver en ZZP'er. Een must-read als jij je een beetje op het 'freelance life' wilt voorbereiden. Hoe maak jij jezelf zichtbaar en hoe zorg je ervoor dat je jij je comfortabel blijft voelen?

  • Bezoek netwerkevents die bij je passen. Ga zorgvuldig op zoek naar events met like-minded people. Sluit je aan en connect.

  • Wees actief op social media. Ook via diverse social media kanalen kun je met leuke opdrachtgevers in contact komen. Volg interessante bedrijven en volg zelfs je 'concurrenten' (vaak zijn je concurrenten degenen met wie je het leukst kan sparren over dingen waar je tegenaan loopt).

2. Zoek dé opdracht die bij jouw onderneming en dienst past

Ga op zoek naar de opdracht die bij jouw onderneming past. Why? Je cv wordt dan een portfolio van leuke verhalen. 

Via offerti kwam ik bijvoorbeeld in contact met beauty-expert en make-up guru Tom Sebastian. Hier kreeg ik de gelegenheid om aan leuke projecten mee te werken. De Beauty Balance Boost Week dat 1 januari 2017 van start ging was een groot succes. Van Tom heb ik ontzettend veel geleerd bovendien heb ik via hem weer andere leuke contacten kunnen leggen. Hoe en waar vind je deze geweldige opdrachten?

  • Schrijf je in op freelance platforms;
  • Verdiep je in je netwerk, waar houden zij zich mee bezig?
  • Bespreek met je netwerk waar je naar op zoek bent. Ook dit kan tot leuke connecties en samenwerkingen leiden.

3. Promoot je kwaliteiten door gastblogs te schrijven


Als je het kan, moet je het ZEKER doen! Het schrijven van gastblogs heeft meer waarde voor je als freelancer dan je denkt:

  • Door gastblogs voor bedrijven te schrijven laat jij je creatieve kant bij een heel ander publiek zien.

  • Bedrijven staan te springen om creatievelingen uit het vak, die hun diensten op een laagdrempelig manier kunnen verwoorden.

  • Er gaan deuren voor je open waardoor er weer ruimte wordt gecreëerd voor nieuwe samenwerkingen.


4. De stress van elke startende freelancer: de administratie!

Lunchen bij Bookcafé Lewis in Utrecht
Lunchen bij Bookcafé Lewis in Utrecht

Ondanks ik samen met geweldige collega's de financiële administratie bij een internationale verzekeringskantoor heb gerund, ben ik niet goed in cijfertjes. Ik hield en houd me daarom het liefst niet met de administratie bezig. 

Toch wordt je als freelancer direct geconfronteerd met termen als het afdragen van omzetbelasting en het doen van de aangifte. Ik heb me dan ook flink hierin moeten verdiepen.

Tijdens een ondernemers workshop bij de Rabobank op het Damrak, leerde ik inhoudelijk over het doen van mijn administratie als ondernemer. 


Had ik Marjan Heemskerk eerder leren kennen. Dan had ik het toch iets makkelijker gehad. Marjan maakt met haar bedrijf, The Happy financial, financiën laagdrempelig en fun. Ja echt! 

Tijdens een gezellige lunch in Utrecht Dan weet je in ieder geval waar je moet beginnen, tóch?

Tijdens onze lunch gezellige lunch bij de verschrikkelijke knusse Bookcafé Lewis (echt een aanrader als je opzoek bent naar een flexplek) in het centrum van Utrecht, vroeg ik haar dan ook of zij een tip met mij wilde delen.  En dat deed zij natuurlijk! Daarnaast hebben we ontzettend hard gelachen en fijn bij kunnen kletsen. Dat brengt me meteen bij de laatste up als freelancer:

5. Als freelancer onmoet je de leukste mensen/collega's

Dus dat!


Jouw talent is uniek, laat dat zien.


Bekijk hieronder de Financiële tip van Marjan 'The Happy financial'

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de E-Book: 6 steps to a Dazzling Mindset