Hoe schrijf ik een goede tekst voor mijn klanten?

22-03-2017

Regelmatig komt de vraag terug hoe je een leuke tekst schrijft. Het is namelijk niet makkelijk je dienst in een 'vermakelijke' tekst naar de klant over te brengen. Vooral als je niet beter weet dan met technische vaktermen te strooien.

Een goede tekst is dé manier om de klant laagdrempelig een kijkje in de keuken te geven. Reden genoeg dus om enkele simpele schrijftips te delen zodat jij met je nieuwe tekst aan de slag kan.

1. Maak je zinnen kort, korter, kortst

Je wilt het bijna niet geloven en toch is het zo, maar de nummer 1 afhaker in een tekst is het lezen van een lange ingewikkelde zin (zie je wel). Hoe langer de zin des te meer ruis er zit in de communicatie. Houd je zinnen daarom zo kort mogelijk. Is 'ie kort? Kijk dan of het nog korter kan. Niets is fijner dan een makkelijk leesbare zin.

2. Vermijd al die vaktermen

Houd je zinnen begrijpelijk. En probeer je tekst zo te schrijven dat iedereen begrijpt wat voor je dienst je levert. Het heeft namelijk geen zin om technische vaktermen te gebruiken. Niet alleen begrijpt men de tekst niet, het maakt de tekst ook hartstikke saai en taai om te lezen.

3. Gn afk. pls

Je ziet het al. Vermijd afkortingen. Afkortingen kunnen handig zijn om een tekst te verkorten of het schrijven van tijd te besparen. Maar als een afkorting het lezen van de tekst bemoeilijkt (en dat doet het vaak) dan kan je deze het beste achterwege laten. Conclusie, vervang afkortingen liever door een vlotter en kortere optie.

4. Wat betekent dat?

Is de vraag die je krijgt als je een tekst leest dat bestaat uit moeilijke woorden. Het gevolg is dat je tekst niet zonder de Dikke Van Dale te lezen is. Je boodschap komt makkelijker door als je moeilijke woorden achterwege laat en een eenvoudige woordenschat gebruikt.

5. Let's get to the point

Last but (zeker) not least... Zeg wat je wilt en draai er niet omheen (denk hierbij aan die lange vage zin). Laat vage woorden achterwege en formuleer je zinnen concreet. Heb je de snelste service? Leg uit waarom. Complexe zinnen wekken namelijk argwaan. Schrap deze vage constructies en get-to-the-point!

Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat je oefent. Want des te vaker je schrijft, des te makkelijker het wordt je teksten op deze manier te schrijven. Ook kan het geen kwaad je teksten op een speelse manier te verwoorden. Maar dat vertel ik je in een andere blog.

Sla maar aan het oefenen. Ik ben benieuwd of je wat aan deze tips hebt gehad. Laat het ons weten. 

Hulp nodig of vragen? 

Vul het contact formulier in of stuur een mail.